Van idee naar ontwerp

Van idee naar ontwerp

Architect Bart van den Hork, die tekende voor het ontwerp van Buitenplaats Zevenhutten, kijkt uit naar de realisatie van de Buitenplaats. “Het wordt een unieke bestemming waarbij de connectie met buiten overal voelbaar en zichtbaar zal zijn.”

De Buitenplaats van idee naar ontwerp

Architect Bart van den Hork

“Het klinkt misschien een beetje cliché, maar ik probeer altijd een omgeving te creëren waarin mensen zich goed voelen. Als het gaat om een plek waar voortdurend afscheid zal worden genomen van dierbaren, ligt hierin wel een uitdaging. Buitenplaats Zevenhutten omvat een gebouw met een kleinschalig crematorium, een veldcafé en een ontmoetingsplek als middelpunt. De locatie zal zich omgeven door natuur- en recreatiegebied met een boomgaard, kruidenrijk grasland en bloem- en faunarijk hooiland.”

Letterlijk en figuurlijk verbonden met de natuur
“Een van de belangrijkste wensen van Piet en Bianca Schrijen is dat zowel het gebouw als het buitenterrein één wordt met de omringende natuur. Samen met een ontwerpteam heb ik een plan ontwikkeld waarbij we hier met architectuur en materiaalgebruik volop gehoor aan geven. Zo krijgt het gebouw een organische vorm en worden de buitengevels constructief vervaardigd en bekleed met hout. Ook in het gebouw wordt veel hout toegepast, en daglicht en groen krijgen er alle ruimte. Met grote ramen en zogenoemde zichtlijnen zorgen we ervoor dat bijvoorbeeld een bijzondere boom in het bloemrijk grasland gezien wordt. Een patio geeft mensen het gevoel van vrijheid en buiten zijn.”

Het oude karrespoor
“Historische elementen worden geoptimaliseerd, zoals het oude karrenspoor waarmee via de Hapseweg de buitenplaats bereikt wordt; een romantisch element dat onderdeel uitmaakt van het totaalontwerp. Ik vind het altijd erg bijzonder om een wisselwerking te creëren tussen een gebouw en de natuur. Buitenplaats Zevenhutten is hiervoor de ultieme plek. Het ontwerp is mede ontstaan dankzij de creatieve, ruimdenkende en -op zijn tijd- kritische visie van Piet en Bianca Schrijen. Het is leuk wanneer je als architect je opdrachtgever kunt prikkelen, maar het is extra bijzonder als dit ook andersom gebeurt. Hierdoor ontstaat een interessante kruisbestuiving. Ik kijk uit naar de realisatie van Buitenplaats Zevenhutten. Het wordt een unieke bestemming waarbij de connectie met buiten overal voelbaar en zichtbaar zal zijn.”