Een plek van bezinning middenin de natuur

Een plek van bezinning middenin de natuur

“Hoe mooi is het dat mensen die hun hele leven lang in het Land van Cuijk gewoond hebben, vanaf eind dit jaar hun bestaan ook in diezelfde vertrouwde omgeving kunnen afsluiten?” Willy Hendriks-van Haren, wethouder Boxmeer over Buitenplaats Zevenhutten.

Mevrouw Willy Hendriks-van Haren is wethouder in Boxmeer. Ze legt uit: “Ik ben ambassadeur van Buitenplaats Zevenhutten omdat ik ontzettend blij ben dat er een crematorium komt in het Land van Cuijk, en mensen niet meer hoeven uitwijken naar Beuningen, Venray of Uden. Buitenplaats Zevenhutten wordt een plek van bezinning middenin de natuur; een bestemming die volop ruimte biedt voor rituelen van verschillende religies of levensopvattingen. Ikzelf ben gelovig, en een afscheidsdienst in een kerk vind ik persoonlijk heel mooi. Steeds minder mensen kiezen daarentegen nog voor een kerkelijke uitvaart, en op sommige plekken behoort dit ook niet meer tot de mogelijkheden omdat een kerk gesloten is. Mensen wijken hierdoor vaak uit naar een gemeenschapshuis of een zaal waar de avond na de uitvaart misschien wel een uitzinnig feest plaatsvindt. Dat is geen passende gedachte. Ik vind het heel fijn dat Piet en Bianca Schrijen een waardige gelegenheid creëren die geheel in het teken staat van afscheid nemen en herdenken.”

“Daarnaast ben ik van mening dat de dood ook een beetje gevierd mag worden. Natuurlijk ben je bij afscheid nemen niet in feeststemming, maar dat wil niet zeggen dat je niet samen mag lachen of herinneringen mag delen. Vroeger kon men de dood niet anders zien dan als iets verschrikkelijks en akeligs. Een paar weken voordat mijn moeder trouwde, overleed haar schoonmoeder plotseling, wat betekende dat ze in het zwart moest trouwen. Dat kunnen we ons nu toch niet meer voorstellen?! De dood hoort er tegenwoordig veel meer bij. Het is de enige zekerheid die we hebben in het leven. Vroeger was je gebonden aan een standaard uitvaart. In deze tijd willen we onze wensen kenbaar maken en kiezen voor een afscheid dat bij de overleden dierbare past. Buitenplaats Zevenhutten is hiervoor een prachtige bestemming.”